Aktiv ferie, Generelt, Skandinavien, Tips & Guides

Ferie – i år “bare” i Danmark

Har du også hørt nogen sige sådan, at i år skal jeg “bare” holde ferie i Danmark? Hvad tænkte du mon? Jeg tænkte første gang – nej hvor er det synd for dem, at de ikke ved, hvor dejligt et land, vi bor i.

Det er simpelthen så synd for alle dem, der netop tænker “bare” ferie i Danmark, når nu vi bor i et af de lande i verden, hvor befolkningen er gladest. Og hvor vi med kun få timers kørsel, alle hurtigt kan komme til en fin sandstrand, hvor børn kan bygge et skrøbeligt, men flot, sandslot og både vi voksne og børn kan hoppe i bølgen blå og føle os rimelig sikre, fordi der de seneste år er kommet så mange livreddere på strandene. Vi er ovenikøbet så privilegerede, at de danske strande stort set alle er frit tilgængelige, så vi kan nyde naturen og alle de muligheder, den lægger til rette for os.

Til dig, der ligesom jeg, vil holde ferie i Danmark, har så mange muligheder for aktiviteter, både for familien med børn og parret hvis børn er rejst hjemmefra eller har valgt at holde en anden form for ferie, at det kan være svært at vælge.

Sommerferie i Danmark

Hvis du skal holde ferie uden børn, så er der mange gode oplevelser i Danmark for voksne. Om oplevelsen skal centrere sig om gastronomiske måltider på nogle af Danmarks Michelin-restauranter, om dejlige hjemmelavede måltider af varer indkøbt ved en af de utallige landevejsboder med frugt og grønt dyrket lokalt, en tur på vandet med båden eller en indholdsrig dag med kultur fortalt på fængende vis af en lokal passioneret fortæller, der er godt inde i sit stof. Mulighederne er mange. 

Clay – Keramikmuseum Danmark

Er du mere til museer, er der mange perler blandt de danske. En af de fantastiske perler, som ikke mange kender, er CLAY Keramikmuseum Danmark, der ligger smukt på skrænten ned til Lillebælt, i Middelfart med smuk udsigt til Lillebæltsbroen. Hvordan har du det med museumsbesøg?

Selv synes jeg ofte, at det er lidt tungt – medmindre jeg giver mig selv en lille smule luksus og sammen med familien booker vores helt egen guide. Så bliver museumsbesøget meget mere interessant, for så får jeg åbnet fortællingen om det, jeg ser, og jeg får foræret genvejen til detaljen – og slipper for ondt i ryggen, fordi jeg har stået for længe og læst på plancherne. Det rigtig gode ved et sådan besøg er, at prisen er forbavsende lille i forhold til, hvor meget bedre besøget bliver. Fordi jeg kommer hjem med både en oplevelse til øjnene og ny viden. Det er ikke sikkert, at jeg ville have fået det sidste, hvis jeg havde valgt at spare guiden væk.

Er I ikke enige om, hvad der er interessant, så er CLAY netop et godt sted at besøge, for der både er noget til den, der interesserer sig for arkitektur og bygninger og for den, der er til porcelæn og keramik. Nåh ja, så er der naturligvis også en hyggelig café med lækker hjemmelavet mad og kaffen drikkes af krus fra Royal Copenhagen. Hvad kunne være mere passende på museet, der huser et skatkammer af porcelæn – 235 års designhistorie i brugsporcelæn er også udstillet på museet.

Hold ferie i Danmark med børn

En ferie med børn er ideel i Danmark, netop fordi der er så mange gode ideer til, hvad en dansk sommerferie kan indeholde, hvis bare du kigger dig lidt omkring. Hvis du vil vide, hvilke tilbud turisterne fra udlandet får, så skal du naturligvis kigge i den touristguide, der udleveres fra turistbureauerne. Men der er mange andre steder, du også kan finde god information. 

Overnatter du på campingplads, så har denne helt sikkert gode idéer til aktiviteter til alt fra en guidet tur til den bedste badestrand eller fra legeland til museumsbesøg eller fiskeplads. Lidt sværere kan det være, hvis du har lejet et sommerhus og ikke kender mulighederne i området. Men også der er der heldigvis hjælp at hente. Mange sommerhusejere har nemlig sørget for, at der i huset ligger godt brochuremateriale og med internet tilgængeligt næsten overalt, så er der gode muligheder for at finde frem også til helt dagsaktuelle tilbud eller muligheder.

Er du og dine børn til fysisk aktivitet og en ægte naturoplevelse, så er der på Fyn en helt særlig mulighed, hvis du vil opleve uspoleret natur. Der kan I nemlig vandre til den fredede Æbelø og tilbringe en fredfyldt dag i selskab med planter, dyr og fugle. Du kan naturligvis vove dig ud i projektet selv, men hvis du vil sikre dig den gode og trygge oplevelse, så du kan koncentrere dig fuldt og helt om at opleve sammen med dine børn, så er anbefalingen at vandre over til øen i selskab med en guide, der kender vejen, kender øen og ved, hvordan man kommer sikkert frem og tilbage. Og i tilgift kan guiden fortælle om, hvorfor øen er så speciel, hvorfor den er fredet og hvilke dyr og planter, der er på øen. Så kan du og familien bare slappe af og nyde naturen, mens I lytter til både fuglesang og guidens fortælling. Vidste du f.eks. at der kan være mulighed for at spotte havørn på øen?

En dejlig, fysisk dag i naturen – bagefter sover alle godt om aftenen.

Kan det virkelig betale sig

Ja, det kan det. Altså det der med at forkæle sig selv med sin helt egen guide og at planlægge familiens helt egne, guidede ture. Hvis du regner prisen ud, er det ofte lige så billigt, som at købe is til hele banden – naturligvis afhængig af, hvor mange I er om at dele betalingen. Hvis du gør dig selv den tjeneste at regne på det, vil du opdage, at det mange gange reelt er dyrere at købe en biografbillet og enkeltbilletter til oplevelser end at lade familien få sin helt egen guidede tur. Hvis du vælger det sidste, så får du ovenikøbet den store fordel, at du selv kan bestemme sted og tidspunkt, og det kan være en kæmpe lettelse i planlægningen, for så kan du nemlig tilrettelægge efter, hvornår det passer dig og din familie bedst og du kan komme med ønsker til indhold.

Ferie med børn i Danmark

At holde ferie i Danmark med børn er en fantastisk mulighed for at vise dine børn, hvor smukt og dejligt et land vi bor i. Hvad mange slet ikke tænker på er, at vi i Danmark på nogle områder også er foregangsmænd for den store verden. Mon der overhovedet er danske børn, der ikke har leget med Lego? Legoland ved Billund er et af de danske fyrtårne, kendt i hele verden og nu er der også Legoland andre steder, f.eks. i England. Men det ægte, det oprindelige, der, hvor træklodsen første gang blev lavet og siden støbt i plastik, det var i Billund, hvor både Legoland og Lego House i dag ligger. Det er ægte børne-oplevelses-steder. 

Ved du endnu ikke, hvor i Danmark du skal holde din ferie? Hvorfor så ikke lege Danmarksnomade og flytte dig fra by til by. Lad dig inspirere af byen, og kom senere tilbage, så du kan udforske påny og finde mange flere detaljer.

God ferie – i 2020 “bare” i Danmark.